Емансипація по-радянськи: як зображувались жінки на плакатах 1920–1930-х років

В Мистецькому арсеналі зараз проходить виставка радянських плакатів, яка на мою думку зрозуміла і цікава буде всім. Я не мистецтвознавець, тому іноді важко зрозуміти той чи інший витвір мистецтва, але тут все доволі чітко.



В рамках виставки проходять лекції і мені в око впала та, яку проводила Катерина Кобченко, про зображення жінок на радянських плакатах.

Взагалі останнім часом багато статей читаю про гендерну рівність та права жінок. Може й не дивно, адже Україна в цьому році посіла 69 місце в рейтингу гендерної рівності. І це, якщо взяти до уваги, що в рейтингу представлені 144 країни.

Отже, «Від емансипації до мобілізації: жінки на радянських плакатах 1920–1930-х років».
Тодішня влада вирішила, що жінка-пролетарка – це передова та найбільш активна представниця жіночої статі, яка мала б вести за собою всіх жінок в СРСР.


"Радянська влада проголосила емансипацію жінки складовою своєї політики і одним із головних гасел", - відмічає Катерина Кобченко.

Формували цю думку зокрема Ленін, Сталін та "його конституція":

"Стаття 122. Жінці в СРСР надаються рівні права з чоловіком у всіх галузях господарського, державного, культурного і громадсько-політичного життя.

Можливість здійснення цих прав жінок забезпечується наданням жінці рівного з чоловіком права на працю, оплату праці, відпочинок, соціальне страхування і освіту, державною охороною інтересів матері і дитини, наданням жінці при вагітності відпусток зі збереженням утримання, широкою сіткою родильних будинків, дитячих ясел і садків", - говорилось в документі.


Щоправда, зображення жінки на плакатах в 20-х і 30-х роках відрізнялась своїм посилом та змістом. Одне тільки залишається незмінним – червона хустка, яка вказує, на те, що перед вами не просто жінка, а пролетарка і передовиця.

Далі основні теми, які зображувались на плакатах з жінками в зазначений період:

1. Боротьба з неписьменністю,  "раскрепощение";


2. Жінок закликають включатись у політичне життя і надають виборче право;

3. В 1920-ті роки жінок закликали брати активну участь у виробничих та сільськогосподарських кооперативах;


4. Звільнення жінки від кухонного рабства (новий побут – створення громадських їдалень, дитячих садків, щоб розвантажити жінок);

5. Соціальне просвітництво;


6. Зображення "жінка і вождь":
  • Ленін зображувався у вигляді цитат і навіть "частушками";
  • Сталін же зображувався частіше за Леніна. У плакатах із ним звучала подяка за "щасливе життя". Виключно в позитивному ключі, бо ж "отец народа";

Цей плакат не зовсім в тему зображення жінок на плакатах, але мені, як людині, яка ніколи не мала кумирів, таке поклоніння "ідолу" просто в голові не вкладається!

7. Починаючи з 30-х років родина зображувалась на плакатах щасливою. Відбувся так званий "великий стрибок", коли розлучитись стає важче, сума аліментів підвищується, пропагується "ячейка общества"  і заборона абортів, починаючи з 1936 року;


8. Фізкультура і спорт серед жінок: від соціальної інженерії до естетичного ідеалізмі. Жінка на такому плакаті зображена міцною і здоровою. На відміну від сучасного пропагування спорту, не було жодної еротики – культ працівниці, здорової та репродуктивно здатної жінки;


9. 8 березня не мало жодного романтизму та амурного забарвлення, як у сучасності. Це був день працівниць, передових жінок, які плідно працюють.

І трішки охайності від головних радянських "Мойдодыров" ;)


"До боротьби з брудом
Нехарністю
Насікомими-розсадниками хворіб!
Зберігай чистоту, а збережеш здоров'я" ;) 

Чистих вам помислів та гарного настрою ;)

Powered by Lymarenko